Vitaminoteka

Datum objave: 31. 01. 2020.

Televizijske emisije koji prikazuju pripremu zdravih obroka pokazale su se kao koristan način za učenje djece kako donositi zdravije prehrambene odluke sada, kao i u odrasloj dobi.

Nova studija otkrila je da kod djece koja su gledala kulinarsku emisiju prilagođenu njihovom uzrastu, u kojoj se prikazuje priprema zdrave hrane, postoji 2,7 puta veća vjerojatnost za izbor zdravije opcije užine, za razliku od djece koja su gledala drugačiju epizodu emisije, a uključivala je pripremu manje zdrave hrane.

Studija je provedena na 125 djece u dobi od 10 do 12 godina, uz pristanak roditelja, u pet škola u Nizozemskoj. Prikazano im je 10 minuta kulinarskog programa nizozemske javne televizije namijenjenog djeci, a potom im je ponuđena užina kao nagrada za sudjelovanje. Kod djece koja su gledala emisiju sa zdravim obrocima postojala je veća vjerojatnost da će odabrati jednu od zdravih grickalica – jabuku ili nekoliko štapića krastavca, nego jednu od nezdravih opcija – šaku čipsa ili slanih pereca.

Rezultati ove studije pokazuju da kulinarski programi mogu poslužiti kao obećavajući alat za promicanje pozitivnih promjena u preferencijama, stavovima i ponašanju djece vezanih uz prehranu, navode znanstvenici.

Ovo je istraživanje provedeno u dječjim školama, što bi moglo predstavljati obećavajuću alternativu za način usvajanja pravilnih prehrambenih navika. Prethodna istraživanja otkrila su kako postoji veća vjerojatnost da će mladi konzumirati nutritivno bogate namirnice, uključujući voće i povrće, ako su sudjelovali u pripremi jela. Međutim, moderno oslanjanje na gotovu i prerađenu hranu te nedostatak pripremanja svježe hrane od strane roditelja doveli su do pada kulinarskih vještina među djecom. Iz tog razloga, znanstvenici ističu kako pružanje obrazovanja o prehrani u školskom okruženju može imati važan pozitivan utjecaj na znanje, stavove, vještine i ponašanje djece. Rezultati studije ukazuju na to da vizualna istaknutost zdravijih opcija kako u izboru hrane, tako i u količini porcija na TV programima za kuhanje, navodi mlade gledatelje da posežu za tim zdravijim izborima.

Osobine ličnosti snažno utječu na učinak izloženosti zdravijim mogućnostima. Primjerice, kod djece koja ne vole novu hranu, uočena je manja vjerojatnost da će iskazati jaču želju za zdravijim odabirom nakon gledanja TV programa sa zdravijom hranom, od djeteta koje uživa probati novu hranu. Iako, tijekom odrastanja počinju osjećati odgovornost za svoje prehrambene navike i mogu se početi oslanjati na informacije koje su naučili kao djeca. Istraživači vjeruju kako navedeni zaključci mogu ukazivati da gledanje programa sa zdravom hranom i dalje može imati pozitivan utjecaj na dječje ponašanje u kasnijoj dobi.

Loše prehrambene navike tijekom djetinjstva i adolescencije imaju višestruke negativne učinke na nekoliko pokazatelja zdravlja, uključujući postizanje i održavanje zdrave tjelesne mase, obrazaca rasta i razvoja te dentalnog zdravlja. Vjerojatnost konzumiranja voća i povrća među mladima i odraslima snažno je povezana sa znanjem kako ih pripremiti. Povećane kulinarske vještine među djecom mogu pozitivno utjecati na njihovu konzumaciju voća i povrća, na način koji će se održati i u odrasloj dobi, ističu znanstvenici.

Izvor: Elsevier

Pošalji prijatelju na email

Komentari