Datum objave: 25. 11. 2009.

Došlo je vrijeme da se hrani da njezina prava uloga – da utažuje glad i čuva zdravlje. Stoga, kada se razmatraju trendovi zdrave prehrane uz eko- proizvode i do nas je došao još jedan trend – funkcionalna hrana - popularno nazvan: HRANA KAO LIJEK ili LIJEK KAO HRANA.

Pod funkcionalnom hranom podrazumijeva se namirnice obogaćene tvarima s biološki aktivnim djelovanjem, a uz utaživanje gladi i osiguravanje organizmu neophodnih hranjivih sastojaka. Toj je hrani primarna zadaća očuvanje zdravlja s time da njena cijena nije znatno viša kao kod eko-hrane.

I na hrvatskom se tržištu pojavila takozvana funkcionalna hrana, hrana koja prema deklaraciji posjeduje povoljan učinak na zdravlje uz adekvatno nutritivno djelovanje. Najčešći predstavnici funkcionalne hrane su, na primjer, AB kultura, jogurt obogaćen LGG-om ili margarin obogaćen masnim kiselinama (omega-3 i omega-6).

Nedavno istraživanje Gfk-a je otkrilo da je 57 % građana čulo za tu vrstu korisnih prehrambenih proizvoda. Rezultati su približno isti kao pred godinu dana a o raspoloživosti funkcionalne hrane najviše su upoznati ispitanici u Zagrebu s okolicom i Istri s Primorjem, dobne skupina od 25 do 44 godine starosti, visoko obrazovani.

Trend proizvodnje funkcionalne hrane ili hrane koja posjeduje povoljan učinak na zdravlje uz adekvatno nutritivno djelovanje, postaje temeljem razvoja moderne prehrambene industrije o čemu očito treba više informirati građane.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: funkcionalna hrana,

Komentari