Datum objave: 21. 10. 2013.

Na godišnjem sastanku American Association of Cereal Chemists International objavljeni su razlozi zašto se zob smatra „super“ žitaricom. Naime, brojne studije pokazuju da se uključivanjem zobi u prehranu poboljšava kvaliteta prehrane i utječe na dobrobit organizma.

Zob je posebno zanimljiva žitarica zbog svog sastava antioksidansa. Sadrži biološki aktivne komponente poput tokoferola (vitamin E), karotenoida, flavonoida te 25 različitih oblika avenantramida (polifenoli). Avenantramidi su poznati po svojim izrazitim protuupalnim svojstvima te se razlikuju od drugih antioksidansa zbog svoje povećane dostupnosti (apsorpcije) u organizmu.

Nadalje, zob i proizvodi s zobi sadrže dostatne količine beta-glukana zbog čega im je odobrena zdravstvena tvrdnja o sposobnosti smanjenja kolesterola u krvi. Također, studije ukazuju da konzumacija zobi produljuje osjećaj sitosti te može doprinijeti smanjenju rizika od kroničnih bolesti.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: žitarice,

Komentari