Josip Rešetar

Datum objave: 29. 08. 2018.

Ukoliko roditelji tijekom trudnoće zauzmu stav da mogu utjecati na vlastito zdravlje, imat će djecu s manjim rizikom za pretilost, pokazala je studija novijeg datuma objavljena u časopisu International Journal of Obesity.

Studija koja je započela 90-ih godina prošlog stoljeća uključila je preko 7000 roditelja kojima je analiziran tzv. lokus kontrole. Riječ je o psihološkoj veličini koja procjenjuje stav osobe prema mogućnosti promjene vlastitog životnog stila. Unutar istraživanja podaci o stavovima, raspoloženju i osobnosti uzimani su i od djece u dobi od 8 godina uz paralelno mjerenje masnog tkiva do dobi od 17 godina.

Prema rezultatima, majke koje su smatrale da ne mogu bitno utjecati na životni stil imale su djecu s gotovo 2 kg suvišnog masnog tkiva. Ukoliko su otac ili dijete imali ovakav stav, višak masnog tkiva je iznosio 1,5 kg.

Vidljivo je da lokus kontrole, pored prehrane i tjelesne aktivnosti, može biti važan alat u prevenciji pretilosti kod djece što bi trebala potvrditi i buduća istraživanja.
 

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: debljina, djeca,

Komentari