Datum objave: 09. 05. 2012.

Najnovija istraživanja ukazuju da konzumacija jaja ima pozitivni učinak na metabolički sindrom i sitost. Jaja pozitivno utječu na metabolizam HDL kolesterola kod žena i muškaraca s metaboličkim sindromom. Radi se o kolesterolu velike gustoće („dobar“ kolesterol) koji sprečava nakupljanje masti u krvnim žilama, a time sprečava i razvoj ateroskleroze.

Također, jedenjem cijelih jaja, kao dijela dijete s malim udjelom ugljikohidrata, možemo poboljšati pokazatelje (markere) upale (poput TNF alfa), kod osoba s metaboličkim sindromom.

Proteinski doručak, koji sadrži oko 35 grama proteina iz jaja ili govedine, produljuje sitost te smanjuje vjerojatnost uzimanja grickalica (osobito onih zasićenih mastima) kasnije tijekom dana.

Istraživanja provedena u zadnjih 40 godina dokazuju da zdrave odrasle osobe mogu jesti jaja, bez straha da će im to povećati rizik od bolesti srca. Analize pokazuju i da jaja imaju 14% manje kolesterola (185 mg) nego što je ranije izmjereno. Kolesterol u krvi više će se povećati ako uzimate zasićene masti, kojih ima malo u jajima.

Izvor: Experimental Biology (EB) 2012, San Diego

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: jaja,

Komentari