Vitaminoteka

Datum objave: 23. 01. 2020.

Djelotvornost fitosterola na smanjenje kolesterola u krvi već je dobro utvrđena, a nova meta analiza pokazuje kako mogu pomoći u regulaciji krvnog tlaka.

Podaci prikupljeni iz 19 randomiziranih kliničkih ispitivanja pokazali su kako dodatak fitosterola može sniziti sistolički i dijastolički krvni tlak u prosjeku za 1,55 i 0,84 mmHg. Na temelju trenutnih saznanja, suplementacija fitosterolima može biti korisna dodatna terapija kod pacijenata s hipertenzijom, kao i komplementarna preventivna opcija kod prehipertenzivnih i normotenzivnih pojedinaca, navode znanstvenici.

Fitosteroli i stanoli, zajedno s omega-3 masnim kiselinama, vodeći su spojevi u području kardiovaskularnog zdravlja. Klinički podaci pokazuju da svakodnevno konzumiranje 1,5 do 3 grama fitosterola/stanola iz hrane može smanjiti ukupnu razinu kolesterola za 8 do 17%. Prema zdravstvenoj tvrdnji odobrenoj od američke Agencije za hranu i lijekove, 1,3 g biljnih sterola dnevno, kao dio prehrane s niskim unosom zasićenih masti i kolesterola, može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Za biljne stanole, dnevna doza iznosi 3,4 g. U časopisu Journal of Nutrition 2014. godine, znanstvenici su ukazali na povezanost zajedničkog unosa omega-3 masnih kiselina i sterola iz hrane i smanjenja triglicerida između 9 i 16%, te smanjenja LDL kolesterola za oko 13%.

Nova meta analiza pokazuje da fitosteroli također mogu imati ulogu u regulaciji krvnog tlaka. Autori studije pregledali su literaturu i prikupili 19 kliničkih ispitivanja koja su bila uključena u njihovu meta analizu.

Analiza podskupina prikupljenih podataka otkrila je da su primijećena značajna smanjenja sistoličkog i dijastoličkog krvnog tlaka u ispitivanjima koja su trajala manje od 12 tjedana. Dok su doze fitosterola iznad 2000 mg bile učinkovite za snižavanje sistoličkog krvnog tlaka, niže doze bile su učinkovite za snižavanje dijastoličkog krvnog tlaka.

Iako su podaci ukazali na pozitivne učinke ispitivanih spojeva u regulaciji krvnog tlaka, istraživači pozivaju na daljnja istraživanja kako bi podržali zabilježena opažanja.

Izvor: Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari