Ela Lučić

Datum objave: 09. 08. 2021.

Koncentrirani ekstrakt đumbira nudi značajan potencijal za smanjenje širokog spektra simptoma kod pojedinaca s kroničnim bolovima u trbuhu, prema rezultatima nove kliničke studije.

Đumbir se u tradicionalnoj medicini koristi od pamtivijeka te se pokazao korisnim u liječenju funkcionalne dispepsije.

Funkcionalna dispepsija čest je poremećaj koji karakterizira skupina simptoma, uključujući epigastričnu bol, peckanje i neugodan osjećaj sitosti. Ova bolest utječe na gotovo 20% svjetske populacije, bez jasnog konvencionalnog načina liječenja, no vjeruje se kako joj doprinose čimbenici povezani sa životnim navikama, kao i disfunkcija u živčanom sustavu povezanom s crijevima.

Ova randomizirana, dvostruko slijepa klinička studija kontrolirana placebom obuhvatila je 57 sudionika koji pate od funkcionalne dispepsije. Dodijeljeno im je uzimanje 200 mg ekstrakta đumbira dva puta dnevno ili placeba tijekom 4 tjedna. Procijenjeno je devet simptoma povezanih s funkcionalnom dispepsijom, uključujući bolove u gornjem dijelu trbuha, nelagodu u gornjem dijelu trbuha, osjećaj punoće nakon obroka, nadutost u gornjem dijelu trbuha, prebrzi osjećaj sitosti, pretjerano podrigivanje, mučninu, povraćanje i žgaravicu.

Rezultati su pokazali kako je dva tjedna nakon ispitivanja 41% ispitanika u skupini koja je uzimala ekstrakt đumbira izvijestilo o statistički značajnom pozitivnom učinku koji se zadržao tijekom studije.

Utvrđeno je kako je uzimanje ekstrakta đumbira bilo učinkovito kod 79% ispitanika, dok je učinkovitost placeba iznosila 21%. Štoviše, stopa odgovora u skupini koja je uzimala đumbir bila je 58% veća prilikom četvrtog posjeta nego u skupini koja je uzimala placebo. U četvrtom tjednu studije, zbirna ocjena eliminacije tri glavna simptoma – punoće nakon obroka, nadutosti u gornjem dijelu trbuha i prebrzog osjećaja sitosti – iznosila je 64% za ispitanike koji su uzimali ekstrakt, u usporedbi s 13% u placebo skupini. Također, za većinu od devet pojedinačnih simptoma uočena je statistički značajna stopa eliminacije u odnosu na placebo skupinu.

Pregledni znanstveni rad o ulozi đumbira u probavnim poremećajima iz 2019. godine rezultirao je preporukama za povećanjem količine dokaza o učinkovitosti sastojaka đumbira, uspostavljanjem preporuka za učinkovite doze i optimizaciju pripravaka od đumbira, kako bi se osigurala stabilnost i bioraspoloživost poznatih aktivnih sastojaka koje sadrži.

Izvor: Journal of Dietary Supplements

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dispepsija, Probavne smetnje, đumbir,

Komentari