Ela Lučić

Datum objave: 07. 12. 2020.

Rezultati novozelandskog istraživanja pokazali su kako vitamin C pozitivno utječe na osjećaj vitalnosti.

U prethodnim je studijama dokumentirano kako vitamin C ima brojne funkcije u organizmu te povećava proizvodnju mnogih hormona i neurotransmitera. To uključuje adrenalin, serotonin i oksitocin koji kontroliraju razinu stresa, utječu na raspoloženje i promiču osjećaj blagostanja.

Kako bi ispitali može li povećanje unosa vitamina C u obliku voća ili dodatka prehrani poboljšati osjećaj vitalnosti, znanstvenici su okupili 167 ispitanika u dobi od 18 do 35 godina koji su imali nisku početnu razinu vitamina C. Eksperiment se sastojao od dvotjednog uvođenja, četverotjedne intervencije i dvotjednog razdoblja ispiranja.

Znanstvenici su svaki drugi dan ispitivanja mjerili kvalitetu sna i tjelesnu aktivnost koju su ispitanici sami prijavili pomoću anketa na pametnim telefonima. Zbunjujuće čimbenike u prehrani procijenili su pomoću trodnevnog dnevnika prehrane tijekom svake faze istraživanja. Također, razine vitamina C u krvi mjerene su svaka dva tjedna, a ispitanici su ispunjavali upitnike u svrhu procjene raspoloženja, razine umora i blagostanja. Ispitanici su nasumično podijeljeni u tri skupine: skupinu koja je konzumirala dva kivija dnevno, skupinu koja je uzimala 250 mg vitamina C u obliku dodatka prehrani i skupinu koja je uzimala placebo svaki dan tijekom četiri tjedna.

Autori studije izvijestili su kako je u ispitanika koji su konzumirali kivi uočeno značajno poboljšanje raspoloženja i povećanje blagostanja tijekom razdoblja intervencije, a povećanje blagostanja održalo se i tijekom razdoblja ispiranja.

Također je zabilježeno smanjenje razine umora i povećanje blagostanja nakon unosa vitamina C u obliku dodatka prehrani, ali samo u ispitanika s konstantno niskom razinom vitamina C tijekom razdoblja uvođenja. Analizom dnevnika prehrane uočeno je smanjenje unosa masti tijekom razdoblja intervencije u ispitanika koji su konzumirali kivi.

Rezultati su otkrili kako se razina vitamina C u ispitanika koji su konzumirali kivi, kao i u onih koji su uzimali vitamin C u obliku dodatka prehrani, povećala do normalnih vrijednosti u razdoblju od dva tjedna, bez zabilježenog placebo učinka. Konzumacija voća pokazala je širi spektar blagodati – smanjenje razine umora te poboljšanje raspoloženja i blagostanja kod većeg broja ispitanika nego u skupini koja je uzimala dodatak prehrani. Zanimljivo, dobrobiti konzumacije kivija uočene su nakon samo dva tjedna.

Rastući dokazi i dalje ističu važnost osi crijeva-mozak u regulaciji odgovora povezanih sa stresom. Konzumacijom namirnica bogatih vitaminom C, osobe unose druge aktivne sastojke koji pozitivno djeluju na os crijeva-mozak. Primjerice, kivi sadrži brojne druge vitamine i minerale koji podržavaju zdravlje, a također sadrži veliku količinu prehrambenih vlakana koja su korisna za crijeva. To bi moglo objasniti zašto je konzumacija kivija pokazala veće dobrobiti za raspoloženje u odnosu na vitamin C u obliku dodatka prehrani.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari