Ela Lučić

Datum objave: 11. 02. 2021.

Poznat po blagotvornom djelovanju na kardiovaskularni sustav, sok od cikle bogat nitratima također može podržati oralno zdravlje sportaša, pokazalo je novo istraživanje iz Škotske.

Potencijalne blagodati soka od cikle za zdravlje usne šupljine povezane su s neutralizacijom smanjenja pH sline nakon konzumiranja dodatka prehrani s ugljikohidratima i dehidracije izazvane tjelovježbom, izvijestili su znanstvenici.

Autori randomizirane studije kontrolirane placebom okupili su 11 utreniranih muških trkača prosječne dobi od 30 godina. Studija se sastojala od odvojenih dijelova u kojima su trkači konzumirali različite tekućine 1 sat prije uzimanja ugljikohidrata, prije, za vrijeme i nakon 90-minutne vožnje ergometra dizajnirane tako da uzrokuje blagu dehidraciju. U prvom dijelu popili su 140 mL vode, u drugom 140 mL soka od cikle bogatog nitratima (sadrži oko 12,4 mmol nitrata), a u trećem 140 mL soka od cikle s niskim udjelom nitrata. U čevrtom dijelu također su popili 140 mL vode prije vježbe, ali i prije, tijekom i nakon vježbanja umjesto ugljikohidratnog napitka.

Očekivano, rezultati su pokazali kako su razine nitrita i nitrata u krvnoj plazmi i slini bile veće nakon konzumacije soka od cikle bogatog nitratima, u odnosu na ostala ispitivanja.

U usporedbi s ispijanjem isključivo vode, pH sline bio je niži u slučajevima kada su ispitanici pili vodu ili sok od cikle s niskim udjelom nitrata 1 sat prije uzimanja ugljikohidrata. Suprotno tome, pH sline prije i nakon ispitivanja u kojem se ispijala isključivo voda i sok od cikle bogat nitratima bio je sličan, bez obzira što su trkači konzumirali ugljikohidratni napitak tijekom ispitivanja soka od cikle bogatog nitratima. Znanstvenici smatraju kako sportaši trebaju nitrate smatrati novom prehrambenom strategijom za smanjenje rizika od razvoja zdravstvenih stanja usne šupljine povezanih sa smanjenjem pH.

Izvor: PLOS ONE

Pošalji prijatelju na email

Komentari