Vitaminoteka

Datum objave: 24. 01. 2017.

Konzumiranje probiotika može pogodno djelovati na mentalno zdravlje na način da utječe na smanjenje stresa, depresije i tjeskobe.

Znanstvenici su proveli meta-analizu sedam istraživanja na više od 300 zdravih ispitanika prije i poslije konzumiranja probiotika. Istraživanja su bila randomizirana i kontrolirana placebom te su pratila simptome depresije, tjeskobe i stresa.

Rezultati su pokazali da se uvođenjem probiotika u prehranu poboljšavaju i navedeni psihološki simptomi, što nije bio slučaj kod osoba koje su unosile placebo. Ustanovljeno je da konzumacija probiotika ima pozitivan utjecaj na raspoloženje te simptome depresije i tjeskobe. Međutim, nalažu potrebu za dodatnim ispitivanjima kako bi se ustanovilo utječu li probiotici povoljno i na već dijagnosticiranu depresiju.

Veza između probavnog sustava i mozga još uvijek nije u potpunosti istražena, no znanstvenici pretpostavljaju da bi crijevna mikrobiota mogla biti glavna meta za liječenje kognitivnih poremećaja. Očigledno je da probiotici povoljno utječu na regulaciju stresa, no potrebna su dodatna istraživanja kojima će se potvrditi komunikacija između mozga i crijeva.

Izvor: The Journal of Alternative and Complementary Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, probiotici, stres, tjeskoba,

Komentari