Ela Lučić

Datum objave: 15. 02. 2021.

Rezultati nedavno objavljenog preglednog znanstvenog rada pokazali su kako polifenoli u proizvodima od grožđa, uključujući sokove i dodatke prehrani s ekstraktom grožđa, mogu biti korisni u upravljanju oksidativnim stresom povezanim s dugotrajnim vježbanjem visokog intenziteta.

Povezanost oksidativnog stresa s dugotrajnim vježbanjem visokog intenziteta prvi put je otkrivena tek 1970-ih godina. Od tada je uloga reaktivnih vrsta kisika i dušika (RONS, engl. Reactive Oxygen and Nitrogen Species) u prilagodbi mišića potpunije shvaćena. Niske razine ovih spojeva imaju blagotvornu ulogu u ekspresiji gena i staničnoj signalizaciji. Međutim, prevelike količine ovih spojeva mogu oštetiti mišićno tkivo, što dugoročno može dovesti do takozvanog „sindroma pretreniranosti“ pri kojem snaga i aerobni kapacitet opadaju čak i kada sportaš ulaže više energije u trening. Pravovremena isporuka potrebne količine antioksidansa iz botaničkih ekstrakata bogatih polifenolima ključna je kako bi sportaši mogli podnijeti veliki napor bez oštećenja mišića, istodobno izbjegavajući smanjenje učinaka treninga.

Kako bi ispitali mogućnosti primjene polifenola grožđa, znanstvenici su prikupili brojne stručne radove na tu temu. Pronašli su 12 relevantnih studija u kojima se ispitivao učinak uzimanja napitka od grožđa ili ekstrakta grožđa bogatog polifenolima (uključujući ekstrakte kože grožđa i sjemenke grožđa). Studije su provedene s raznim sportašima, od amatera na visokoj razini utreniranosti do vrhunskih sportaša koji su se natjecali u biciklizmu, veslanju, trčanju i drugim sportovima.

Znanstvenici su primijetili kako uzimanje polifenola grožđa u obliku dodatka prehrani ima pozitivan učinak na oksidativni stres.

Ti učinci ovise o dozi dodatka prehrani koja se uzima, vremenskom trajanju uzimanja i profilu polifenola. Osim toga, prema rezultatima nekoliko izvješća, čini se kako intenzitet i vrsta vježbanja mogu utjecati na reakciju antioksidativnog obrambenog sustava u krvi, kao i status utreniranosti sportaša te sportska disciplina. Uzimajući u obzir doze koje su ispitivane u ovim studijama, malo je vjerojatno kako će sportaši unijeti dovoljnu količinu polifenola prehranom, primijetili su autori studije. Istaknuli su i neka ograničenja studije, kao što su manjak dostupne literature te činjenica da su se u studijama ispitivali različiti proizvodi, što otežava donošenje općenitih zaključaka.

Izvor: International Society of Sports Nutrition

Pošalji prijatelju na email

Komentari