Vitaminoteka

Datum objave: 06. 02. 2017.

Nove meta-analize pokazale su da dodaci prehrani s ekstraktom zelenog čaja, epigalokatehin galatom (EGCG), mogu povećati potrošnju energije te pozitivno utjecati na tjelesnu masu i metabolizam.

Znanstvenici iz Japana u svoj su sustavni pregled i meta-analizu uključili 8 randomiziranih, kontroliranih studija koje su sadržavale podatke 268 osoba. Ispitanici su u razdoblju od 2 dana do 12 tjedana u organizam unosili 300-800 mg EGCG-a.

Rezultati su pokazali da se unosom EGCG-a smanjuje i razina respiratornog koeficijenta, koji predstavlja omjer stvorenog ugljikovog dioksida i potrošenog kisika u nekoj jedinici vremena, te ubrzava potrošnja energije. Nije došlo do značajnih promjena u oksidaciji molekula masti. Nikakve promjene nisu pronađene ni kod osoba koje su uzimale placebo.

Pretpostavlja se da čak i male doze (300 mg) EGCG-a mogu ubrzati razgradnju masti i tako potaknuti gubitak tjelesne mase te povoljno utjecati na metabolizam. No u svakom su slučaju potrebna veća istraživanja koja bi potvrdila ove rezultate.

Izvor: The Journal of Nutritional Biochemistry

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: ostali dodaci prehrani, Zeleni čaj,

Komentari