Vitaminoteka

Datum objave: 25. 04. 2009.

Žene koje doje imaju desetljećima kasnije manji rizik za srčani i moždani udar, pokazalo je istraživanje provedeno u SAD na University of Pittsburgh.

Rezultati koje je objavio stručni časopis Obstetrics and Gynaecology sugeriraju kako žene koje su dojile više od godinu dana imaju 10% manji rizik za srčani i moždani udar.

Pozitivan utjecaj dojenja je bilo moguće uočiti i kod ispitanica koje su dojile samo mjesec dana - podaci prikupljeni od gotovo 140000 žena koje su prošle menopauzu pokazuju da je u tom slučaju dolazilo do smanjenja rizika za dijabetes i hipertenziju te snižavanja koncentracije kolesterola u krvi.

Istraživači vjeruju da je uzrok tome utjecaj hormona povezanih s dojenjem i smanjenje zaliha masti o organizmu do kojeg dolazi zbog dojenja.

U ranijim istraživanjima je utvrđeno kako dojenje kod majki smanjuje rizik za razvoj raka jajnika, raka dojke i osteoporoze.

Dobro je poznato i da dojena djeca imaju manje izglede da će biti pretila, a uočeno je i smanjenje rizika za dijabetes, astmu, te niz infekcija.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Trudnoća i dojenje,

Komentari