Datum objave: 24. 08. 2007.

Laboratorijska testiranja sugeriraju da izloženost stanica tumora jajnika sastojcima soka od brusnica može dati snažan poticaj kemoterapiji.

Istraživači s Rutgers University tvrde da je na ovaj način moguće ušesterostručiti učinak kemoterapije na stanice raka jajnika.

Po njihovim riječima, radi se tek o preliminarnim nalazima koji bi ipak mogli biti od pomoći pacijenticama kod kojih je rak jajnika postao otporan na liječenje.

Brusnice su poznate po tome što sadrže antioksidanse koji pozitivno utječu na funkciju imunološkog sustava.

Ranije studije su ukazale na moguću primjenu brusnica u prevenciji infekcija urinarnog trakta i bolesti krvožilnog sustava.

Prilikom liječenja raka jajnika često dolazi do razvoja rezistencije na uobičajene lijekove što uzrokuje korištenje sve jačih doza i povećanja rizika za oštećenja živaca i zatajenje bubrega.

U novom istraživanju je korišten ekstrakt iz soka od brusnica dostupnog u supermarketima te je utvrđeno da pozitivan utjecaj na liječenje može imati već konzumacija samo jedne čaše soka.

Znanstvenici dodaju kako je dobivene rezultate moguće objasniti djelovanjem A-tipa antioksidansa proantocijanidina koji je prisutan samo u brusnicama.

Čini se da se ovaj antioksidans veže uz proteine prisutne u stanicama tumora te blokirajući njihov rast i širenje istovremeno pojačava učinak kemoterapije.

U skoroj budućnosti se planira provjera ovih rezultata na životinjama.

[url="http://www.plivazdravlje.hr"]PLIVAzdravlje[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, voće,

Komentari