Konzumacija zelenog lisnatog povrća značajno smanjuje rizik za razvoj karcinoma usne šupljine kod žena koje puše.
Smatra se da se otprilike trećina dijagnosticiranih karcinoma usne šupljine može povezati s nepravilnom prehranom. Sve veći broj dokaza ukazuje na to da i omega-3 masne kiseline, namirnice bogate prehrambenim vlaknima, orašasti plodovi i sjemenke, također mogu smanjiti rizik od spomenute bolesti.
Porast broja oboljelih od karcinoma usne šupljine, prema istraživačima, posljedica je pretjeranog pušenja, pijenja i nepravilne prehrane, a prema novijim istraživanjima i posljedica HPV-a te oralnog seksa.
Studija koja je sudionike pratila 26 godina, tijekom kojih je dijagnosticirano146 slučajeva karcinoma usne šupljine pokazala je da se, kod pušačica, rizik za razvoj karcinoma usne šupljine značajno smanjuje sa svakim serviranjem zelenog lisnatog povrća, u usporedbi s bivšim pušačicama ili ženama koje nikada nisu pušile.
Izvor: British Dental Health Foundation