Datum objave: 26. 02. 2007.

Prema rezultatima studije objavljene u The American Journal of Clinical Nutrition, benigna hiperplazija prostate rjeđa je među muškarcima koji jedu više povrća.

Benigna hiperplazija prostate (BHP) uobičajena je kod starijih muškaraca, a karakterizira je povećana prostata usljed koje je otežano mokrenje. Točan uzrok razvoja BHP-a do sada nije u potpunosti razjašnjen.

Studija nedavno objavljena u The American Journal of Clinical Nutrition, obuhvatila je 32000 odraslih muškaraca dobi između 46 i 70 godina. Sudionici su ispunili dnevnik prehrane u kojemu im je postavljeno pitanje o unosu 131 različite vrste namirnica, uključujući voće i povrće.

Muškarci su također ostavili podatke o svojim godinama, tjelesnoj masi, narodnosti, tjelesnoj aktivnosti, pušenju, konzumaciji alkohola te zdravstvenom statusu prije početka studije. Svake dvije godine njihovi su podaci iznova ažurirani.

Proučavajući podatke dobivene istraživanjem, istraživači su utvrdili da je konzumacija povrća izrazito blagotvorna za BHP.
Pokazano je da muškarci koji su konzumirali najviše povrća imaju za 11% manji rizik za razvoj simptoma BHP kao i da će biti podvrgnuti operaciji zbog BHP.

Također je uočena veza između unosa određenih antioksidansa – beta-karotena, luteina i vitamina C – te smanjenog rizika za razvoj BHP. No ova veza je uočena samo kada se radio o antioksidansima podrijetlom iz voća i povrća, ne i iz dodataka prehrani.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition, February 2007; vol 85: pp 523-529.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, prostata,

Komentari