Datum objave: 15. 04. 2014.

The Acadamy of Nutrition and Dietetics objavio je rezultate zanimljive studije provedene na 1005 Kineskinja prosječne dobi 58 godina. Istraživanje je ispitivalo utjecaj određenih vrsta povrća na upalne procese u organizmu.

Ispitanice su ispunile upitnik o prehrani te dale uzorak krvi pomoću kojeg su praćeni parametri važni za određivanje razine upalnih procesa u tijelu. Naime, organizam reagira na iritacije tkiva, ozlijede ili infekcije razvojem upale. Smatra se da se upravo u slučaju dugoročnih upalnih procesa u organizmu povećava rizik od razvoja kroničnih nezaraznih bolesti poput kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa tipa 2 ili karcinoma.

Istraživanje je pokazalo da su žene koje su najviše konzumirale povrće iz obitelji krstašica (1,5 porcija dnevno) imale 25 % niži rizik od upalnih procesa u odnosu na ispitanice koje su unosile najmanje (0,5 porcija dnevno). Kelj, prokulica, brokula, cvjetača, koraba su samo neki od pripadnika obitelji krstašica te je ovom studijom potvrđen njihov zaštitni učinak po zdravlje. Istraživanje je također pokazalo povezanost između konzumacije svih vrsta povrća i sniženog rizika od upale, no izdvajanjem krstašica iz te skupine povezanost nije uočena.

Mehanizam zahvaljujući kojem djeluje ova vrsta povrća na smanjenje upalnih procesa u tijelu nije još otkriven.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće,

Komentari