Datum objave: 02. 05. 2007.

Povodom Svjetskog dana astme koji se obilježava 3. svibnja, tvrtka Electrolux i Odjel za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Opće bolnice Sv. Duh, 4. svibnja 2007. na Cvjetnom će trgu u Zagrebu u okviru kontinuirane zajedničke suradnje organizirati edukativnu akciju za građane, i to u vidu savjetovanja o načinima poboljšanja kakvoće zraka u zatvorenim prostorijama s ciljem unapređenja opće kvalitete življenja i rada.

Tom će prigodom tim doc. dr. sc. Asje Stipić-Marković, pročelnice Odjela za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Opće bolnice Sv. Duh, svim zainteresiranim građanima u razdoblju od 10:00 do 14:00 sati omogućiti besplatan pregled plućnih funkcija putem spirometrije te će na temelju dobivenih nalaza davati praktične savjete za očuvanje i unapređenje zdravlja dišnih puteva.

Organizirana će biti i igraonica za najmlađe članove našeg društva, djecu, koja će kroz igru i zabavu, a pod budnim okom Ivane Plechinger, ponešto naučiti o važanosti svježega zraka i čistoće doma.

S obzirom na kontinuiran trend porasta alergijskih bolesti, alergolozi s Odjela za kliničku imunologiju, pulmologiju i reumatologiju Opće bolnice Sv. Duh, koji je Referentni centar Ministarstva zdravstva za kliničku alergologiju, proveli su 2001. godine ispitivanje prevalencije simptoma alergijskih bolesti. Ispitivanje je sprovedeno na uzorku od 3.000 učenika četvrtih razreda 53 zagrebačkih osnovnih škola. ’’Dobiveni rezultati pokazuju da u Zagrebu prevalencija simptoma astme iznosi 6,02%, alergijskog rinitisa 12,13%, a atopijskog ekcema (alergijska manifestacija na koži) 7,83%. Time Zagreb spada u područja sa srednjom prevalencijom simptoma alergijskih bolesti’’, pojašnjava dr. Asja Stipić-Marković.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: alergija,

Komentari