Ružica Vukadin

Datum objave: 25. 04. 2022.

Prema novom istraživanju, povećane razine masnoća u krvi kod osoba s dijabetesom tipa 2 i pretilih osoba štetnije su nego što se smatra. 

Odavno je poznato kako povećane razine masnoća u krvi oštećuju tkiva i organe, te doprinose razvoju kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, uključujući dijabetes tipa 2. Jedan od najčešćih uzroka takvih stanja je pretilost, čija se stopa gotovo utrostručila diljem svijeta od 1975. godine.

Cilj ovog istraživanja bio je izložiti stanice skeletnih mišića palmitinskoj masnoj kiselini. Uočeno je kako su stanice nakon izlaganja ovoj masnoj kiselini u stanju stresa te, za posljedicu prenose signal ceramid koji inače ima ulogu smanjenja stresa. Međutim, kada se te iste stanice pomiješaju s drugim stanicama koje prethodno nisu bile izložene palmitinskoj masnoj kiselini, dolazi do njihove međusobne komunikacije tj. prijenosa signala, što je problem jer signal dugoročno može uzrokovati smrt stanice.

Stoga se iz rezultata može zaključiti kako u osoba s metaboličkim bolestima, povišene razine masti u krvi stvaraju stres koji izaziva dugotrajni prijenos signala što može pogoršati simptome i stanje bolesti.

Ovo istraživanje je ponovljeno na osobama s metaboličkim bolestima te je dalo usporedive rezultate. Istraživanje daje novu perspektivu o tome kako se stres razvija u stanicama pretilih osoba i pruža nove puteve za razvijanju novih načina liječenja metaboličkih bolesti.

Izvor: Nature Communications

Pošalji prijatelju na email

Komentari