Josip Rešetar

Datum objave: 08. 11. 2017.

Novije istraživanje je pokazalo da bi veći unos avokada, maslinovog ulja i orašastog voća, odnosno namirnica bogatih mononezasićenim masnim kiselinama, mogao biti povezan s višim kvocijentom inteligencije.

U istraživanju je sudjelovalo 99 zdravih odraslih osoba. Prije samog istraživanja, svaki ispitanik je prošao test opće inteligencije te funkcionalnu magnetsku rezonancu mozga, što su ujedno bili preduvjeti za mjerenje aktivnosti pojedinih regija mozga. Ispitanicima su potom uzimani uzorci krvi koji su poslužili za analizu širokog raspona nutrijenata.

U prijašnjim analizama već je pokazano da je opća inteligencija povezana s regijom mozga koja se zove dorzalni sustav pozornosti, a koja ima važnu ulogu u rješavanju problema i ciljanom usmjeravanju pažnje. Dodatno je otkriveno da učinkovitost dorzalnog sustava pozornosti prvenstveno ovisi o živčanim vezama unutar samog sustava, kao i o njihovoj organizaciji.

Rezultati aktualnog istraživanja su pokazali da odrasle osobe koje imaju veću koncentraciju mononezasićenih masnih kiselina (MUFA) u krvi imaju i veću učinkovitost dorzalnog sustava pozornosti. Drugim riječima, znanstvenici su dokazali da postoji poveznica između opće inteligencije i koncentracije MUFA u krvi.

Znanstvenici vjeruju da bi povećan unos namirnica bogatih mononezasićenim masnim kiselinama mogao utjecati na porast kognitivnih funkcija. Ovim istraživanjem još jednom je dokazana veza između prehrane i inteligencije te je postavljena nova podloga za buduća istraživanja u nutritivno kognitivnoj neuroznanosti.

Izvor: Neuroimage

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: maslinovo ulje, masti, mozak, MUFA,

Komentari