Josip Rešetar

Datum objave: 21. 07. 2017.

U novijem znanstvenom istraživanju pokazano je kako nedostatak vitamina A smanjuje sposobnost proizvodnje inzulina u beta stanicama gušterače.

Naime, već prije je otkriveno da se na površini beta stanica nalaze receptori za vitamin A, poznatiji kao GPRC5C, za koje se u početku nije znalo čemu služe. Daljim istraživanjima je pronađeno da receptori vitamina A sudjeluju u regulaciji gena odgovornih za proizvodnju inzulina, proliferaciji beta stanica, kao i u staničnom preživljavanju. Zbog nedvojbene povezanosti receptora za vitamin A s fiziološkom funkcijom beta stanica znanstvenici su odlučili provesti istraživanje u kojem bi promatrali kako nizak ili povišen unos vitamina A utječe na proizvodnju inzulina u beta stanicama.

Rezultati istraživanja su pokazali da su kod izrazito niskog unosa vitamina A, beta stanice bile manje otporne na popratne upale, dok je potpuni nedostatak vitamina A uzrokovao staničnu smrt. Dodatno, djelomično blokiranje receptora za vitamin A uzrokovalo je značajno smanjenje sinteze inzulina u beta stanicama, kako kod dijabetičara tako i u zdravih osoba. S druge strane, u slučaju višeg unosa vitamina A došlo je do povećanja ekspresije gena za GPRC5C što se očitovalo u većoj prizvodnji inzulina na beta stanicama te većoj masi beta stanica.

Zaključno, znanstvenici vjeruju da bi sredstva koja aktiviraju GPRC5C mogla predstavljati novo rješenje u prevenciji i/ili liječenju dijabetesa na način da bi održavali fiziološku funkciju beta stanica. Trenutno se radi na sintezi malih molekula strukturno sličnih vitaminu A koje bi također mogle aktivirati receptor za vitamin A, budući da prevelike količine vitamina A mogu djelovati toksično.

Izvor: Endocrine Journal

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, vitamin A,

Komentari