Antonia Vlašić

Datum objave: 15. 11. 2021.

Brojne studije su pokazale kako adekvatan unos vitamina A i E može spriječiti nastanak i progresiju papilarnog karcinoma štitnjače.

Cilj nove studije bio je ispitati povezanost nutritivnog statusa vitamina A i E (razine u serumu i prehrambeni unos) i patohistoloških nalaza kod osoba oboljelih od papilarnog karcinoma štitnjače. U studiji je sudjelovalo 46 ispitanika s dijagnosticiranim karcinomom štitnjače. Količine retinola i alfa-tokoferola u serumu su mjerene metodom tekuće kromatografije, dok se prehrambeni unos vitamina određivao pomoću 24-satnog prisjećanja.

Rezultati su pokazali kako osobe s nižom razinom retinola (vitamina A) u serumu imaju veću vjerojatnost od razvoja metastaza u limfnim čvorovima.

Uz to, povećani prehrambeni unos vitamina A i E povezuje sa smanjenim rizikom od nastanka metastaza u limfnim čvorovima i ekstratiroidnog proširenja. Također, rezultati su pokazali da bi razina vitamina A u serumu veća od 2,65 µmol/L mogla imati zaštitnu ulogu kod razvoja metastaza u limfnim čvorovima. 

Znanstvenici su zaključili kako bi povećani nutritivni status vitamina A i E mogao biti povezan s manje agresivnim tumorima kod osoba oboljelih od karcinoma štitnjače.

Izvor: European Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, štitnjača, vitamin A, vitamin E,

Komentari