Ela Lučić

Datum objave: 25. 11. 2020.

Preeklampsija je glavni uzrok bolesti i smrtnih ishoda trudnica, a povezana je i s većim rizikom od mrtvorođenosti i prijevremenog poroda.

Istraživači su procijenili kako se preeklampsija javlja u 2-8% trudnoća širom svijeta te postaje sve veći problem. Rezultati studija pokazali su kako preeklampsija majke može povećati rizik za povišeni krvni tlak u djeteta. Nedostatak vitamina D povezan je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, uključujući preeklampsiju. Vitamin D također ima ulogu u fetalnom razvoju, a veće razine vitamina D u ranoj životnoj dobi mogu zaštititi od pojave visokog krvnog tlaka u djetinjstvu. Međutim, ni u jednoj studiji nije bilo ispitano razlikuje li se međugeneracijska povezanost preeklampsije s krvnim tlakom u djetinjstvu i adolescenciji ovisno o statusu vitamina D.

U ovoj studiji, istraživači su željeli ispitati može li razina vitamina D u maternici izmijeniti povezanost preeklampsije majke i hipertenzije u djetinjstvu, stoga su analizirali podatke 754 parova majki i djece prikupljene od 1998. do 2018. godine. Skup podataka obuhvaćao je podatke o preeklampsiji tijekom trudnoće, uzorke krvi iz pupkovine pri rođenju i dječji krvni tlak u dobi od 3 do 18 godina.

Rezultati su pokazali kako veća razina vitamina D u trudnoći može pomoći u zaštiti djece majki s preeklampsijom od razvoja hipertenzije. Otprilike 10% žena u ispitivanoj skupini imalo je preeklampsiju, a analiza je pokazala kako su njihova djeca u prosjeku imala viši sistolički krvni tlak od ostale djece.

Također, rezultati ukazuju na to da razmjerno visoke razine vitamina D pri rođenju, koje bi se mogle postići dodacima prehrani, mogu u potpunosti ublažiti rizik koji nosi preeklampsija majke. Međutim, mehanizmi kojima vitamin D može izmijeniti povezanost između preeklampsije majki i dječje hipertenzije i dalje nisu jasni. Znanstvenici zaključuju kako je dobivene rezultate potrebno potvrditi u drugim promatračkim studijama.

Izvor: JAMA Network Open

Pošalji prijatelju na email

Komentari