Datum objave: 15. 12. 2011.

Osobe koje su preboljele karcinom dojke mogu vrlo lako povratiti bolest ukoliko konzumiraju količine škroba veće od prosjeka.

Istraživanje je provedeno na ženama koje su imale karcinom dojke, a željela se ispitati povezanost recidiva karcinoma i uzimanja ugljikohidrata.

Povezanost nije dokazana s općenito ugljikohidratima već posebno sa škrobom. Žene koje su u vremenskom razdoblju od godine dana povećale unos škroba, imale su i veći rizik od povratka karcinoma, i to karcinoma nižeg stupnja (gradusa).

Ovo istraživanje otvara novo svjetlo u pristupu oboljelima od ovog karcinoma, no potrebna su daljnja istraživanja o konzumiranju škroba kod žena s karcinomom dojke kako bi im se mogao dati konkretniji prehrambeni savjet i spriječiti eventualni recidiv bolesti.

Izvor: San Antonio Breast Cancer Symposium

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom,

Komentari