Ela Lučić

Datum objave: 15. 12. 2020.

U brojnim je studijama uočena povezanost nedostatka vitamina D s ozbiljnijim simptomima COVID-19 bolesti.

Primjerice, u europskim je zemljama uočena obrnuta povezanost koncentracije 25-hidroksivitamina D u serumu s brojem slučajeva COVID-19 infekcije, kao i sa smrtnošću. Glavni cilj ove empirijske interventne studije bio je utvrditi učinkovitost redovitog uzimanja vitamina D tijekom prethodne godine ili nakon dijagnoze COVID-19 bolesti u povećanju stope preživljavanja kod starijih bolesnika oboljelih od COVIDa-19.

Iz jedne studije retrospektivno su prikupljeni podaci 77 pacijenata u dobi od 78 do 100 godina, hospitaliziranih u gerijatrijskoj jedinici za zdravstvenu njegu u razdoblju od ožujka do svibnja 2020. godine. U prvu skupinu svrstani su svi pacijenti s COVID-19 bolešću koji su uzimali vitamin D u obliku dodatka prehrani tijekom prethodne godine. Niti jedan pacijent iz prve skupine nije uzimao dodatak prehrani nakon dijagnoze COVID-19 bolesti. U drugu skupinu svrstani su pacijenti s COVID-19 bolešću koji obično ne uzimaju vitamin D u obliku dodatka prehrani, ali su ga uzeli u dozi od 80 000 I.J. u roku od nekoliko sati nakon dijagnoze COVID-19 bolesti. U treću skupinu svrstani su svi pacijenti s COVID-19 bolešću koji nisu uzimali vitamin D u obliku dodatka prehrani.

Rezultati su pokazali kako je 17 pacijenata imalo teški oblik COVID-19 bolesti, 62 je preživjelo do 14. dana, a zabilježeno je 15 smrtnih slučajeva.

Bez obzira na sve izmjerene potencijalno zbunjujuće čimbenike, redovito uzimanje vitamina D3 kao dodatka prehrani bilo je povezano s manje ozbiljnim oblikom COVID-19 bolesti i većom stopom preživljavanja, navode znanstvenici.

Međutim, uzimanje vitamina D3 u dozi od 80 000 I.J. nakon dijagnoze COVID-19 bolesti nije bilo povezano s poboljšanjem ishoda bolesti.

Stručnjaci pretpostavljaju kako je za postizanje zaštitnih učinaka prekasno početi uzimati vitamin D tek nakon dijagnoze COVID-19 bolesti. Nadalje, postoji mogućnost da je doza od 80 000 I.J. bila nedovoljna kako bi se u vrlo kratkom vremenu uočilo zaštitno djelovanje vitamina D. Znanstvenici ističu potrebu za provođenjem većih prospektivnih interventnih studija kako bi se potvrdilo može li primjena veće doze vitamina D3 nakon dijagnoze COVID-19 bolesti poboljšati zdravstvene ishode.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email

Komentari