Vitaminoteka

Datum objave: 31. 10. 2016.

Istraživanje znanstvenika sa Sveučilišta u Southamptonu donosi novo saznanje o mogućem povoljnom djelovanju vitamina B3. Naime, dojenčad dobi 12 mjeseci, čije su majke tijekom trudnoće imale viši status vitamina B3, imaju manji rizik od razvoja atopijskog dermatitisa.

Dobivena saznanja mogla bi pomoći u smanjenju spomenutog rizika te podupiru ideju prema kojoj se dermatitis djelomično razvija već u maternici. Krema s nikotinamidom (oblik vitamina B3) koristila se u liječenju dermatitisa. Međutim, do sada nije proučena veza između razine nikotinamida u trudnice i rizika za razvoj atopijskog dermatitisa u djeteta.

Poželjna razina nikotinamida u organizmu održava se unosom namirnica poput ribe, mesa, piletine, gljiva, orašastog voća i kave. Na isti način osigurava se i poželjna razina triptofana, aminokiseline prisutne u većini proteina. Istraživanje objavljeno u časopisu Clinical and Experimental Allergy procijenilo je količinu nikotinamida i metabolita triptofana tijekom trudnoće 497 žena te je proučena i stopa pojave dermatitisa u njihove djece dobi 6 i 12 mjeseci.

Rezultati su pokazali kako su djeca majki s višim razinama nikotinamida imala 30% manji rizik od razvoja atopijskog dermatitisa u prvoj godini života. Primijećena je još snažnija povezanost spomenutog rizika s višim razinama antranilne kiseline koja je metabolit triptofana. Autori također ističu kako nikotinamid može poboljšati cjelokupnu strukturu, vlažnost i elastičnost kože te tako potencijalno promijeniti tijek bolesti povezanih s dermatitisom. Međutim, za sprječavanje razvoja dermatitisa, osim nikotinamida i antranilne kiseline, potrebni su i drugi nutrijenti.

Zaključeno je kako su potrebna daljnja istraživanja koja će razjasniti ovu povezanost, a dosadašnja saznanja potvrđuju dobrobiti koje donosi zdrava i uravonotežena prehrana tijekom trudnoće.

Pošalji prijatelju na email

Komentari