Vitaminoteka

Datum objave: 15. 11. 2016.

Novo istraživanje znanstvenika iz Southamptona ispitivalo je povezanost koncentracija retinola i β-karotena u serumu majke u kasnoj trudnoći te mineralizacije kostiju potomaka, procijenjene po rođenju primjenom apsorpciometrije pomoću dvoenergetskih x zraka (DEXA).

Procijenjeni parametri bili su zdravlje majki, životni stil i prehrana prije trudnoće te u 11. i 34. tjednu trudnoće. U kasnoj su trudnoći izmjerene koncentracije retinola i β-karotena u serumu majki. Ukupna mineralna gustoća kostiju (BMD), mineralni sastav kostiju (BMC) i površina kostiju (BA) novorođenčadi izmjerene su dva tjedna nakon rođenja.

Rezultati su pokazali da je viša koncentracija retinola u serumu majki u kasnoj trudnoći povezana s nižom vrijednosti BMC i BA novorođenčeta, dok je viša koncentracija β-karotena u serumu majki u kasnoj trudnoći povezana s većim vrijednostima BMC i BA. Vrijednosti BMD nisu bile niže s povećanjem koncentracija retinola, odnosno, nisu bile više s povećanjem koncentracija β-karotena.

Zaključeno je kako su koncentracije retinola i β-karotena u serumu majke različito povezane s veličinom i rastom kostiju u novorođenčeta. Dok je retinol negativno povezan sa spomenutim parametrima, β-karoten je pokazao pozitivnu povezanost. Ova otkrića naglašavaju potrebu za daljnjim ostraživanjem učinaka majčinog statusa retinola i β-karotena na razvoj kostiju djeteta.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: Kosti i zglobovi, vitamin A,

Komentari