Ela Lučić

Datum objave: 31. 03. 2021.

Rezultati preliminarnog pilot istraživanja pokazuju kako su pacijenti s najvećim vrijednostima omega-3 masnih kiselina u krvi imali 75% manju mogućnost za smrtni ishod od COVID-19 bolesti.

Dugolančane višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline, točnije eikozapentaenska (EPA, engl. Eicosapentaenoic acid) i dokozaheksaenska kiselina (DHA, engl. Docosahexaenoic acid), posjeduju protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju morbiditeta i smrtnosti od COVID-19 bolesti. Znanstvenici su proveli pilot istraživanje u kojemu je potvrđena obrnuta povezanost razine EPA i DHA u eritrocitima (omega-3 indeks) s rizikom od smrtnog ishoda. Međutim, ova preliminarna otkrića trebaju biti potvrđena u većim studijama.

U studiju je bilo uključeno 100 pacijenata s potvrđenom COVID-19 infekcijom koji su zadovoljili kriterije za uključivanje u studiju. Kriteriji su uključivali dostupnost osnovnih demografskih podataka, kliničkih ishoda i uzoraka krvi uzetih u roku 10 dana od dijagnoze. Kao biomarker statusa omega-3 masnih kiselina korišten je omega-3 indeks. Omega-3 indeks bolji je dugoročni odraz razine omega-3 masnih kiselina u tkivu u usporedbi s mjerenjem razine omega-3 u krvnoj plazmi, što je posebno važno u slučaju akutne hospitalizacije. Vrijednost omega-3 indeksa može se lako modificirati povećanjem unosa plave ribe (npr. lososa, haringe, skuše, tune) koja obiluje EPA-om i DHA-om, kao i uzimanjem dodatka prehrani koji sadrži omega-3 masne kiseline.

Ukupno 100 bolesnika bilo je razvrstano u četiri kvartila prema vrijednostima omega-3 indeksa.

Rezultati su pokazali kako je kod pacijenata s najvišim unosom omega-3 masnih kiselina (najviši kvartil) zabilježen samo jedan smrtni slučaj, dok je kod pacijenata koji su bili svrstani u donja tri kvartila zabilježeno 13 smrtnih slučajeva.

Nakon prilagodbe dobnih i spolnih razlika, ispitanici s najvišom razinom EPA i DHA u krvi imali su 75% manju mogućnost od smrtnog ishoda, u usporedbi s onima koji su bili svrstani u donja tri kvartila. Drugim riječima, relativni rizik za smrtni ishod bio je oko četiri puta veći u ispitanika s manjim vrijednostima omega-3 indeksa (manjima od 5,7%), u odnosu na one s najvećim vrijednostima.

Mehanizam djelovanja koji se krije u pozadini ovih rezultata dobro je poznata protuupalna uloga povećane razine omega-3 masnih kiselina, koja je mogla pomoći u smirivanju takozvane „citokinske oluje“. To je ekstremna reakcija imunosnog sustava uočena u nekim ozbiljnim slučajevima i smrtnim ishodima COVID-19 bolesti. 

Znanstvenici ističu kako je postojala prisutnost potencijalnih čimbenika koji bi mogli utjecati na rezultate, budući da nisu imali pristup informacijama o pacijentima osim dobi i spola. Međutim, ako se uočena povezanost potvrdi na većem broju ispitanika, postojali bi temelji za ispitivanje učinaka povećanog unosa plave ribe, plodova mora ili dodatka prehrani s EPA i DHA (ulje račića krila i riblje ulje) u svrhu poboljšanja ishoda COVID-19 bolesnika.

Izvor: medrxiv

Pošalji prijatelju na email

Komentari