Ela Lučić

Datum objave: 03. 07. 2020.

Studija provedena na brazilskim adolescentima pokazala je kako su veće razine omega-3 masnih kiselina povezane s manjom učestalošću oštećenja DNK.

Znanstvenici su okupili 151 dječaka i djevojčicu u dobi od 9 do 13 godina, a njih 141 ispunilo je kriterije za uključivanje u studiju.

Autori studije primijetili su kako je u Brazilu, kao i u drugim razvijenim zemljama svijeta, u prehrani sve više zastupljena prerađena hrana s manjim udjelom mikronutrijenata, a većim udjelom zasićenih masti, šećera i natrija. Iz tog razloga, nastojali su ispitati jesu li razine omega-3 masnih kiselina, vitamina A (retinola), beta karotena (prekursora vitamina A) i riboflavina povezane sa stupnjem oštećenja DNK. Oštećenje DNK procijenjeno je tehnikom gel elektroforeze, takozvanim komet testom.

Znanstvenici su otkrili kako su više razine omega-3 masnih kiselina, odnosno EPA (engl. eicosapentaenoic acid) i DHA (engl. docosahexaenoic acid) povezane s nižim stupnjem oštećenja DNK. Nije uočen isti obrnuti odnos s retinolom, beta-karotenom ili riboflavinom.

Ovim istraživanjem potvrđeni su rezultati ranije provedene studije kojom je otkriveno kako su veće razine omega-3 povezane s manjim oštećenjem DNK.

Rezultati studije ukazuju kako provedba javnozdravstvenih prehrambenih politika za poboljšanje nutritivnog statusa može pomoći u sprječavanju razvoja bolesti povezanih s većim oštećenjem DNK, zaključili su znanstvenici. Značaj ovog istraživanja je u tome što su više razine omega-3 masnih kiselina povezane sa zaštitnim mehanizmom koji održava DNK netaknutom te joj omogućuje pravilno funkcioniranje.

Degradacija DNK jedan je od mehanizama starenja. Kako se oštećenja nakupljaju u lancima DNK, ubrzavaju se pogreške u replikaciji pa stanice, a time i tkiva, prestaju pravilno funkcionirati. Ovaj mehanizam djelovanja utječe na stanja poput karcinoma, neuroloških bolesti i preuranjenog starenja. Iz tog razloga, omega-3 masne kiseline mogu pridonijeti usporavanjem stope oštećenja DNK, ističu autori studije.

Izvor: Food & Function

Pošalji prijatelju na email

Komentari