Josip Rešetar

Datum objave: 28. 06. 2018.

Novo američko istraživanje pronašlo je mehanizam kojim pretilost utječe na povećan rizik od upale debelog crijeva, što je jedan od glavnih čimbenika za razvoj karcinoma debelog crijeva.

Znanstvenici su otkrili da inhibiranjem enzima topljive epoksid hidrolaze (sEH) direktno mogu utjecati na smanjenje rizika od upale debelog crijeva povezane s pretilosti. sEH kao citosolni enzim sudjeluje u pretvorbi epoksidnih molekulskih vrsta u njihove diolne analoge. Zanimljivo, inhibitori sEH se koriste u medicinskim stanjima poput hipertenzije ili boli, međutim ovo je prva studija koja ispituje njihovu povezanost s upalom debelog crijeva.

U istraživanju na miševima, kod skupine pretilih miševa s upalom debelog crijeva pronađene su visoke koncentracije metaboličkih produkata sEH upravo u debelom crijevu.

Primjenom inhibitora sEH kod pretilih miševa, došlo je do smanjenja rizika od razvoja upale debelog crijeva. Dodatno, ukoliko su miševi hranjeni visoko masnom hranom primjena inhibitora sEH je također u smanjila rizik za upalu.

Navdeni rezultati bi mogli ponuditi novi pristup liječenju upalnih stanja debelog crijeva s konačnim ciljem prevencije kolorektalnog karcinoma, ukoliko kliničke studije potvrde zaključke studija na animalnim modelima.

Izvor: Proceedings of the National Academy of Sciences

Pošalji prijatelju na email

Komentari