Ela Lučić

Datum objave: 04. 01. 2022.

U novom istraživanju, stručnjaci su identificirali vezu između širenja karcinoma usne šupljine i kože kod miševa te konzumacije palmitinske kiseline.

Palmino ulje najčešće je korišteno je biljno ulje na planeti, a koristi se kao sirovina u prehrambenoj i neprehrambenoj industriji. Oko 50% svih proizvoda u supermarketima, od kozmetike do sladoleda, sadrži taj sastojak. Iako je relativno bogato zasićenim mastima, otprilike dvostruko više od maslinovog ulja, palmino ulje također sadrži jednostruko i višestruko nezasićene masne kiseline koje mogu pomoći u održavanju zdrave razine kolesterola. Međutim, španjolski su istraživači iznijeli potencijalnu zabrinutost za zdravlje. Naime, smatraju kako je palmitinska kiselina koja se nalazi u palminom ulju povezana sa širenjem karcinoma kod miševa.

U studiji koju su proveli, pacijenti s oralnim tumorskim stanicama i melanomima bili su podvrgnuti prehrani bogatoj palmitinskom kiselinom. Kada su stanice karcinoma presađene u miševe, znanstvenici su primijetili širenje na druge dijelove tijela.

Uočeni rezultati pokazuju kako bi prehrana bogata palminim uljem mogla pogodovati razvoju karcinoma, čak i ako se izloženost ovoj masnoj kiselini dogodi u vrlo ranoj fazi bolesti u kojoj primarni tumor još uvijek nije otkriven.

Uspjeli su isključiti slične povezanosti s masnim kiselinama koje se nalaze u maslinovom ili lanenom ulju, posebice oleinskom i linolnom kiselinom. Ovi rezultati ukazuju na to da je agresivnost tumora povezana ne samo s metabolizmom masti, nego i s epigenetskim modifikacijama koje se javljaju u tumorskim stanicama kao odgovor na izloženost palmitinskoj kiselini, istaknuli su istraživači.

Kao odgovor na rezultate istraživanja, Europsko vijeće za informiranje o prehrani (EUFIC, engl. The European Food Information Council) naglasilo je kako postoje određena ograničenja studije. Prvo, studija nije provedena na ljudima, već na miševima. Iako su studije na životinjama korisne za razumijevanje bioloških procesa koji se mogu primijeniti na ljude, one i dalje imaju ograničenja. Drugo, metastatski učinak palmitinske kiseline zabilježen je samo za dvije specifične vrste stanica karcinoma. Uključujući samo stanice karcinoma usne šupljine i kože, rezultati se ne mogu generalizirati za druge vrste karcinoma. EUFIC je također naveo kako je ovo istraživanje dobre kvalitete, ali je još u ranoj fazi, ukazujući na potrebu za provedbom većeg broja studija kako bi se utvrdilo utjecaj konzumacije palminog ulja na širenje karcinoma kod ljudi.

Izvor: Nutrients

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, palmino ulje,

Komentari