Ela Lučić

Datum objave: 08. 09. 2020.

Novo otkriće povezuje razinu omega-3 masnih kiselina i zaštitu od staničnog oštećenja mozga uzrokovanog sitnim česticama koje se mogu udisati.

Znanstvenici su nastojali ispitati potencijalnu štetu uzrokovanu najfinijom kategorijom čestica pod nazivom PM 2.5 koje se prenose zrakom. To su sitne čestice promjera najčešće 2,5 mikrometara ili manje te se mogu odnositi na krute čestice i kapljice tekućine. One mogu biti prirodnog ili umjetnog porijekla, a uglavnom se sastoje od prašine, pepela ili čađe. Ova vrsta čestica ima brojne poznate i potencijalno štetne zdravstvene učinke, a dugoročna izloženost je najveća opasnost koja povećava rizik za vaskularne probleme, kardiovaskularne bolesti i probleme s plućima.

Novije informacije povezuju dugoročnu izloženost PM 2.5 česticama s višim stopama demencije. Znanstvenici su bili zainteresirani za učinke ove vrste čestica na volumen mozga kod zdravih starijih žena bez demencije i pokušali su to povezati s indeksom omega-3 masnih kiselina ispitanica.

Nakon obrade učinaka drugih varijabli, kao što su indeks tjelesne mase i unos ribe (osim pržene), otkrili su kako su žene u najvišem kvartilu vrijednosti indeksa omega-3 masnih kiselina bile najbolje zaštićene od štetnih učinaka PM 2.5 čestica na mozak, što je prikazano većim količinama bijele tvari mozga izmjerenih magnetskom rezonancom.

Znanstvenici ističu kako su dizajn studije i njezina otkrića iznenađujuća te će u budućim istraživanjima pokušati odgonetnuti stanične mehanizme koji se nalaze u podlozi zapaženog učinka. Nejasno je kako izloženost PM2.5 česticama djeluje na razgradnju moždanog tkiva, kao i način na koji je omega-3 masne kiseline mogu spriječiti, ali se pretpostavlja kako je za to zaslužno njihovo protuupalno djelovanje.

Izvor: Neurology

Pošalji prijatelju na email

Komentari