Datum objave: 28. 01. 2014.

Finska studija provedena na uzorku od 2122 ispitanika starosti 42 do 60 godina tijekom 19 godina ispitivala je povezanost razina omega-3-masnih kiselina u krvi i dijabetesa tipa 2. Dijabetes tipa 2 kronična je bolest koja se povezuje s brojnim čimbenicima, no, smatra se da prehrambene navike kao i stil života uvelike doprinose razvoju ove bolesti.

Rezultati studije pokazali su kako ispitanici koji su imali najviše razine omega-3-masnih kiselina u krvi, unešenih iz riba i ribljih ulja, imaju 33 % manji rizik od dijabetesa tipa 2 u odnosu na ispitanike koji su imali najniže razine ovih esencijalnih masnoća.

Za prevenciju kao i usporavanje razvoja dijabetesa tipa 2 ključna je uravnotežena i pravilna prehrana koja obuhvaća unos ribe barem 2 puta tjedno. Kako bi bili sigurni da konzumiramo dovoljne količine omega-3-masnih kiselina preporuča se unos masnijih vrsta riba poput lososa, bakalara, sardina te inćuna. Tjelesna aktivnost ne smije biti zanemarena kako bi bili sigurni da rizik od ove kronične bolesti svodimo na minimum. Studija je objavljena u časopisu Diabetes Care.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes, omega,

Komentari