Ela Lučić

Datum objave: 26. 11. 2020.

Rezultati istraživanja na miševima pokazali su kako prehrana bogata suhim šljivama u potpunosti sprečava gubitak koštanog tkiva povezanog s ozljedom kralježnične moždine, istovremeno obnavljajući dio gubitka kosti.

Ovo je saznanje osobito važno jer se kod osoba koje pate od ozljede kralježnične moždine odvija izuzetno brz gubitak koštanog tkiva, ističu znanstvenici. Gubitak koštanog tkiva povezan s ozljedom kralježnične moždine dovodi do povećanog rizika od prijeloma, osteoporoze te ukupnog morbiditeta i smrtnosti. Ovo istraživanje sastojalo se od dvaju dijelova. U prvom dijelu ispitivao se utjecaj konzumacije suhih šljiva na smanjenje gubitka koštane mase izazvano ozljedom kralježnične moždine. U drugom dijelu ispitivalo se može li prehrana bogata suhim šljivama obnoviti gubitak kostiju nakon ozljede kralježnične moždine.

U prvom dijelu istraživanja, miševi su podvrgnuti ozljedi kralježnične moždine te prehrani koja je sadržavala udio suhih šljiva od 25% ili kontrolnoj prehrani tijekom četiri tjedna.

Rezultati su pokazali kako je konzumacija suhih šljiva spriječila gubitak koštane mase povezan s ozljedom kralježnične moždine.

Prehrana koja je uključivala suhe šljive u potpunosti je spriječila gubitak koštane mase u usporedbi s kontrolnom prehranom. Suprotno tome, prehrana kontrolne skupine rezultirala je gubitkom volumena kostiju od 53% dva tjedna nakon ozljede i 71% četiri tjedna nakon ozljede.

U drugom dijelu istraživanja, miševi su podijeljeni u skupine te podvrgnuti kontrolnoj prehrani u trajanju od dva ili četiri tjedna. Druga skupina je podvrgnuta kontrolnoj prehrani tijekom dva tjedna kako bi se omogućio gubitak koštane mase, a zatim je podvrgnuta prehrani koja je uključivala suhe šljive tijekom dodatna dva tjedna. Rezultati su pokazali kako je prehrana koja je uključivala suhe šljive djelomično obnovila gubitak koštane mase uzrokovan ozljedom kralježnične moždine. Znanstvenici su također uočili kako je čvrstoća kostiju bila veća u miševa koji su dodatno podvrgnuti prehrani bogatoj suhim šljivama, u usporedbi s miševima koji su podvrgnuti kontrolnoj prehrani tijekom četiri tjedna.

Autori studije vjeruju kako je konzumacija suhih šljiva utjecala na inhibiciju osteoklasta koji razgrađuju kost, što je rezultiralo većom koštanom masom. Nije jasno koji su bioaktivni spojevi u suhim šljivama odgovorni za povoljne učinke na zdravlje kostiju, ali bi ulogu mogao imati udio polifenola u šljivama. U izvještaju je objašnjeno kako bi u mehanizam mogli biti uključeni i spojevi poput vitamina K i mangana.

Znanstvenici zaključuju kako su suhe šljive lako dostupne, ekonomične, sigurne i – prema svim pokazateljima – učinkovite u podržavanju zdravlja kostiju.

Izvor: Journal of the Orthopaedic Research Society – Spine

Pošalji prijatelju na email

Komentari