Ela Lučić

Datum objave: 29. 07. 2020.

Dosadašnja ispitivanja pokazala su kako višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline, odnosno eikozapentaenska kiselina (EPA, engl. eicosapentaenoic acid), dokozaheksaenska kiselina (DHA, engl. docosahexaenoic acid) i dokozapentaenska kiselina (DPA, engl. docosapentaenoic acid) smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Masna riba i riblje ulje bogati su izvori tih masnih kiselina. Međutim, nedavne meta analize otkrile su kako, osim smanjenja učestalosti iznenadne srčane smrti od 10% među pacijentima s prethodnim infarktom miokarda, uzimanje višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina u obliku dodatka prehrani nije povezano s manjim rizikom smrtnosti od svih uzroka, nefatalnim infarktom miokarda ili moždanim udarom.

Kumulativni dokazi ukazuju kako višestruko nezasićene omega-3 masne kiseline u obliku dodatka prehrani mogu smanjiti srčanu smrt u bolesnika s prethodnim infarktom miokarda, vjerojatno smanjenjem ventrikularne fibrilacije izazvane ishemijom. U ovoj promatračkoj studiji znanstvenici su ispitivali povezanost između uobičajene konzumacije ribe, ribljeg ulja i ateroskleroze karotidnih arterija, odnosno prisutnosti plakova. Pretpostavili su kako je unos masne ribe i ribljeg ulja povezan sa smanjenjem veličine plaka te zaštitom od razvoja novih aterosklerotskih plakova.

Prikupljeni su podaci o konzumaciji ribe od 3 900 ispitanika u dobi od 45 do 74 godine te je provedena karotidna ultrasonografija. Upitnici su validirani mjerenjem serumskih koncentracija višestruko nezasićenih masnih kiselina i triglicerida. Nakon sedmogodišnjeg praćenja, 76% ispitanika podvrgnuto je drugom ultrazvučnom skeniranju.

Neočekivano, znanstvenici nisu uočili zaštitni učinak unosa masne ribe ili ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani na aterosklerozu koja je procijenjena ultrazvukom karotidnih arterija.

Rezultati su pokazali obrnutu povezanost između ukupne konzumacije ribe i razine triglicerida u serumu, te je unos ribljeg ulja u obliku dodatka prehrani bio povezan s niskom razinom triglicerida. Međutim, nije utvrđena statistički značajna obrnuta povezanost između unosa masne ribe i triglicerida u serumu.

Razlog tome mogao bi biti veći udio pušača u skupini s visokim unosom masne ribe, jer je dobro poznato kako pušenje povećava razinu triglicerida u serumu. Znanstvenici zaključuju kako povoljni učinci konzumacije ribe na aterosklerozu mogu biti posredovani drugim mehanizmima, a ne putem višestruko nezasićenih omega-3 masnih kiselina.

Izvor: Nutrition Journal

Pošalji prijatelju na email

Komentari