Povezanost gaziranih sokova i dijabetesa

Datum objave: 26. 08. 2004.

Istraživanje znanstvenika s Harvarda sugerira kako pretjerana konzumacija gaziranih sokova kod žena povećava rizik obolijevanja od dijabetesa..
Utvrđeno je da žene koje dnevno konzumiraju više od jednog gaziranog soka imaju dvostruko veći rizik za pojavu dijabetesa tipa 2 nego što ga imaju žene koje takve sokove piju jednom mjesečno.
Povećani rizik je bio prisutan i nakon što su istraživači u obzir uzeli i ostale čimbenike koji utječu na pojavu dijabetesa, primjerice tjelesnu težinu, prehranu i razlike u životnom stilu.
Znanstvenici povećanje rizika za dijabetes tipa 2 pripisuju kalorijama iz sokova koje povećavaju izglede za skupljanje viška kilograma i posljedično pojavu bolesti.
Mogući uzrok je i snažni porast razine glukoze i koncentracije inzulina u organizmu kao posljedica velike količine apsorbiranog šećera.
Procjenjuje se da od dijabetesa tipa 2 u svijetu boluje više od 150 milijuna ljudi, te da svake godine zbog posljedica bolesti (najčešće bolesti srca i bubrega) umre 3 milijuna ljudi.
U istraživanju znanstvenika s Harvarda koje je započelo još 1991. godine je sudjelovalo više od 51 000 medicinskih sestara.
Konzumacija voćnih sokova nije bila povezana s povećanim rizikom obolijevanja od dijabetesa tipa 2.
[url="#"] PLIVAzdravlje
[/url]

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: sok,

Komentari