Vitaminoteka

Datum objave: 02. 12. 2013.

Kada razmišljamo o dojenju najčešće se osvrćemo na pozitivne učinke koje prvenstveno dojenje ima po dijete. Rezultati brojnih studija ukazuju da su dojena djeca inteligentija, imaju manje poteškoća sa suvišnim kilogramima i manji rizik od oboljenja od kroničnih bolesti. No, da li pritom razmišljamo i o zdravlju majke?

Dosadašnji rezultati epidemioloških studija bili su oprečni o povezanosti dojenja i karcinoma jajnika, no, znanstvenici se slažu da postoje brojni čimbenici koji mogu pogodovati razvoju karcinoma jajnika. Međutim, da li ste ikada pomislili da li vrijeme provedeno dojeći može utjecati na rizik od malignih oboljenja?

Meta-analizom 35 prospektivnih i kontrolnih studija nastojalo se doći do jednoglasnog zaključka o povezanost dojenja i karcinoma jajnika. Naime, analiza je pokazala da što je vrijeme dojenja dulje trajalo to se smanjivao rizik od karcinoma jajnika. Znanstvenici objašnjavaju kako je dojenje izrazito važan period u životu žene prilikom čega dolazi do promjene razine brojnih hormona u organizmu koji su ključni u zaštiti od karcinom jajnika.

Cilj studije je svakako potaknuti žene da razmišljaju o svim pozitivnim učincima dojenja na novorođenčad kao i na vlastito zdravlje.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: karcinom, Trudnoća i dojenje,

Komentari