Datum objave: 12. 05. 2011.

Celijakalija je češća kod djece rođene u proljeće i ljeti, objavili su američki znanstvenici iz Massachusetts General Hospital for Children.

Celijakija je nepodnošljivost organizma na gluten - bjelančevinu koje ima u žitaricama: pšenici, raži i ječmu.

Posljedica je tipična glutenska enteropatija koja se manifestira kod nekih osoba i izaziva teško oštećenje sluznice tankog crijeva, zbog čega je umanjena resorpcija hrane.

Istraživači vjeruju kako novi rezultati ukazuju na utjecaj sezonskih čimbenika iz okoliša u pojavi celijakalije.

Njihovi nalazi se temelje na podacima za 382 djece kojima je celijakalija dijagnosticirana između dobi od 11 mjeseci do navršene 19. godine.

Utvrđeno je i kako datum rođenja nije povezan s učestalošću celijakalije kod ispitanika koji su bili u dobi od 15 do 19 godina.

Znanstvenici vjeruju kako je dobivene rezultate moguće objasniti vremenom uvođenja hrane koja sadrži gluten u prehranu male djece, izloženošću virusima gripe i prehlade te izloženošću sunčevom zračenju.

[url="http://www.plivazdravlje.hr/"]PLIVAzdravlje.hr[/url]

Pošalji prijatelju na email

Komentari