Datum objave: 10. 09. 2013.

Meta- analizom 13 opservacijskih studija ispitivao se utjecaj unosa antioksidansa na rizik od očne mrene.

18 999 ispitanika sudjelovalo je u analiziranim studijama pri čemu je uočeno da su vitamin E, alfa-karoten, lutein i zeaksantin inverzno povezani s rizikom od pojave očne mrene povezane sa starenjem. Nadalje, inverzna povezanost uočena je i za vitamin C i A, no, samo u Azijaca. Beta-karoten, likopen te beta-kriptoksantin nisu pokazali povezanost s rizikom od očne mrene.

Autori ističu kako analiza potvrđuje da su razine antioksidansa u krvi povezane s pojavom očne mrene, no, ističu kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovila uloga dodataka prehrani u obliku antioksidansa ili vitamina u prevenciji očne mrene.

Studija je objavljena u časopisu American Journal of Clinical Nutrition.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani,

Komentari