Vitaminoteka

Datum objave: 05. 03. 2015.

Skupina istraživača sa Sveučilišta u Massachusettsu je u novoj studiji ispitala učinak povećanja unosa prehrambenih vlakana na smanjenje tjelesne mase.

U studiji je sudjelovalo 240 odraslih osoba koje su bile pod povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Polovica nasumično odabranih ispitanika trebala je povećati unos prehrambenih vlakana tako da ih unosi u količini od barem 30 g dnevno. Ostatak ispitanika slijedio je mnogo kompleksniji i restriktivniji način prehrane kojeg preporučuje udruženje American Heart Association (AHA).

Nakon 12 mjeseci, ispitanici koji su trebali samo povećati udio prehrambenih vlakana u prehrani, smanjili su svoju masu za 2,1 kg, dok su ispitanici na prehrani koju preporučuje AHA izgubili 2,7 kg. Kod obje skupine ispitanika primijećeno je smanjenje krvnog tlaka te poboljšanje osjetljivosti na inzulin.

Dakle, oba načina prehrane pokazala su se korisnim u borbi protiv dijabetesa i metaboličkog sindroma.

Iako su ispitanici koji su slijedili prehranu koju preporučuje AHA, pokazali nešto veće smanjenje tjelesne mase, autori su napomenuli kako je prehranu s visokim udjelom vlakana lakše usvojiti te da ona predstavlja razumnu alternativu pojedincima kojima je teško slijediti restriktivne dijete.

Izvor: Annals of Internal Medicine

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: vitkost, vlakna,

Komentari