Vitamin D ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja kostiju, dok sve veći broj dokaza ukazuje na njegovu utjecaj na niz drugih fizioloških funkcija. Receptori vitamina D (engl. Vitamin D receptor, VDR) prisutni su u brojnim tkivima i organima, što upućuje da manjak vitamina D može imati višestruke posljedice.
Epidemiološke studije pokazuju da manjak vitamina D povećava rizik razvoja kroničnih bolesti, uključujući šećernu bolest i kardiovaskularne bolesti. Međutim, istraživanja ukazuju na ograničenu učinkovitost primjene vitamina D u obliku dodataka prehrani u prevenciji spomenutih bolesti.
Upalni procesi, često prisutni kod pretilosti i metaboličkog sindroma mogu smanjiti aktivnost gena potrebnih za normalan metabolizam vitamina D, uključujući gene vitamin D hidroksilaze. Upala može smanjiti pretvorbu vitamina D u njegov aktivni oblik 25-hidroksi-vitamin D, 25(OH)D, koji je ključni pokazatelj statusa vitamina D u krvi. Istraživanja upućuju da antioksidans L-cistein može smanjiti upalu i potaknuti ekspresiju gena uključenih u metabolizam vitamina D, čime potencijalno poboljšava učinkovitost primjene vitamina D u obliku dodataka prehrani.
Stoga je cilj nedavno provedene, randomizirane, dvostruko slijepe, placebom kontrolirane studije bio istražiti učinkovitost kombinirane primjene vitamina D i L-cisteina na poboljšanje razine bioraspoloživog 25(OH)D. Studija je uključila 165 Afroamerikanaca u dobi od 18 do 65 godina, koji su nasumično raspoređeni u četiri skupine. Intervencijska skupina primala je vitamin D (2000 IU dnevno) i L-cistein (1000 mg dnevno), kontrolna skupina placebo, VD skupina primala je placebo i vitamin D (2000 IU dnevno), dok je LC skupina primala placebo i L-cistein (1000 mg dnevno), tijekom šest mjeseci. Uzorci krvi prikupljeni su na početku studije te nakon šestomjesečnog razdoblja intervencije kako bi se izmjerile razine ukupnog, slobodnog i bioraspoloživog 25(OH)D.
Sudionici iz intervencijske skupine pokazali su značajan dvostruki porast bioraspoloživog 25(OH)D, u usporedbi sa skupinom koja je primala samo vitamin D (p<0,05). Kod muških sudionika, kombinirani unos vitamina D i L-cisteina također je doveo do povećanja ukupnog 25(OH)D, dok isto nije primijećeno kod žena. Istraživači su uočenu razliku objasnili višim razinama testosterona kod muškaraca, koji može regulirati gene za metabolizam vitamina D.
Nadalje, kombinirana primjena vitamina D i L-cisteina značajno je smanjila razine proupalnih pokazatelja, uključujući C-reaktivni protein (CRP), glikirani hemoglobin (HbA1c) i homeostatski model procjene inzulinske rezistencije (HOMA-IR), u usporedbi sa skupinom koja je primala samo vitamin D (p<0,05).
Znanstvenici zaključuju da kombinirana primjena vitamina D i L-cisteina može biti učinkovitija od samostalnog dodatnog unosa vitamina D u povećanju razine bioraspoloživog 25(OH)D kod oba spola, ukupnog 25(OH)D kod muškaraca te u smanjenju upale. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se potvrdila učinkovitost primjene vitamina D i L-cisteina u liječenju deficita vitamina D.
Izvor: BMJ Nutrition, Prevention and Health