Datum objave: 23. 04. 2013.

Znanstvenici su analizirali 8 studija rađenih u periodu od 1990. do 2012. godine proučavajući utjecaj unosa topivih i netopivih vlakana, prisutnih u hrani biljnog porijekla, na različite kardiovaskularne događaje.

Rezultati analize ukazali su da se povećanjem dnevnog unosa vlakana za 7 grama smanjuje vjerojatnost srčanog udara. 7 grama vlakana mogu se unijeti konzumacijom 2 male jabuke, 1 kuhanog krumpira s kožom ili 1 šalicom kuhanih špageta od punog zrna.

Preporuka unosa vlakana za žene u dobi od 15 do 50 godina je 25 grama, a za muškarce 38g te se preporuča unos namirnica bogatih vlaknima poput voća, povrća, leguminoza te cjelovitih žitarica.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Stroke.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: bolesti srca,

Komentari