Vitaminoteka

Datum objave: 09. 12. 2013.

Postoje li određene komponente koje svakodnevno unosimo, a potencijalno povećavaju rizik od različitih vrsta karcinoma?

Ovim pitanje bavila se grupa danskih znanstvenika s ciljem uočavanja utjecaja visoke razine vitamina B12 (30 % veće od standardnih vrijednosti u krvi) na rizik od karcinoma.

Analizom podataka 333,667 pacijenata, tijekom 12 godina, u kojih je provedeno mjerenje razine vitamina B12 u krvi, uočena je povezanost s rizikom od karcinoma. Najveći rizik od karcinoma očitovao se u osoba koje su ujedno imale i visoke razine vitamina B12, a rizik je bio najizraženiji u godini dana koja je uslijedila po mjerenju. Također, rizik od karcinoma povezan s pušenjem, alkoholom te različitim hematološkim stanjima, bio je povećan i do 5 godina nakon mjerenja ukoliko je razina vitamina B12 i dalje bila visoka.

Znanstvenici ističu kako visoke razine vitamina B12 u plazmi nisu povezane s unosom tog vitamina putem hrane ili dodataka prehrane nego da su zapravo posljedica prethodno nastalog tumorskog procesa u organizmu.

Izvor: Journal of the National Cancer Institute

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: B-kompleks, karcinom, Maligne bolesti,

Komentari