Datum objave: 25. 11. 2010.

Prema rezultatima prospektivne studije u kojoj je sudjelovalo 25 666 Japanaca i 32 622 Japanke, u dobi između 45 i 75 godina, povišen unos bijele riže može se povezati s povećanim rizikom od dijabetesa tipa 2 kod žena.

Unos hrane procijenjen je upitnikom frekvencije konzumiranja namirnica. Tijekom petogodišnjeg praćenja sudionika dijagnosticirano je 1103 novih slučajeva dijabetesa tipa 2. Pri tome je, kod žena, uočeno postojanje veze između povećane konzumacije bijele riže i povećanog rizika za razvoj dijabetesa tipa 2. Žene koje su konzumirale najviše bijele riže imale su 65% viši rizik za razvoj bolesti od žena koje su konzumirale najmanje bijele riže.

Kod muškaraca je ova veza bila značajna samo u slučaju muškaraca koji nisu prakticirali nikakav oblik tjelesne aktivnosti.

Izvor: The American Journal of Clinical Nutrition

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari