Studija objavljena u časopisu Diabetologia ispitivala je utjecaj povećane kiselosti u organizmu na rizik od dijabetesa tipa 2. Ispitivanje je provedeno na 60 000 žena tijekom 14 godina. Naime, unosom pojedinih vrsta namirnica i njihovom razgradnjom u organizmu povećava se kiselost ili lužnatost organizma. Tipična zapadnjačka prehrana bogata mesom, šećerom i rafiniranim namirnicama doprinosi acidozi organizma što može utjecati na razinu šećera u krvi. Voće i povrće su poznati kao namirnice koje pri razgradnji u organizmu neutraliziraju kiselost organizma.
Ispitivanje kiselosti organizma, djelovanjem unosa pojedinih namirnica, provedena je putem standardnih tehnika koje se koriste u tom slučaju (Potential renal acid load (PRAL) i Net endogenous acid production (NEAP)). Rezultati studije su pokazali da povećana kiselost u organizmu je povezana s povećavanim rizikom od dijabetesa tipa 2.
Autori studije objašnjavaju kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovio točan mehanizam djelovanja pojedinih namirnica na dijabetes tipa 2.