Datum objave: 19. 11. 2013.

Studija objavljena u časopisu Diabetologia ispitivala je utjecaj povećane kiselosti u organizmu na rizik od dijabetesa tipa 2. Ispitivanje je provedeno na 60 000 žena tijekom 14 godina. Naime, unosom pojedinih vrsta namirnica i njihovom razgradnjom u organizmu povećava se kiselost ili lužnatost organizma. Tipična zapadnjačka prehrana bogata mesom, šećerom i rafiniranim namirnicama doprinosi acidozi organizma što može utjecati na razinu šećera u krvi. Voće i povrće su poznati kao namirnice koje pri razgradnji u organizmu neutraliziraju kiselost organizma.

Ispitivanje kiselosti organizma, djelovanjem unosa pojedinih namirnica, provedena je putem standardnih tehnika koje se koriste u tom slučaju (Potential renal acid load (PRAL) i Net endogenous acid production (NEAP)). Rezultati studije su pokazali da povećana kiselost u organizmu je povezana s povećavanim rizikom od dijabetesa tipa 2.

Autori studije objašnjavaju kako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se ustanovio točan mehanizam djelovanja pojedinih namirnica na dijabetes tipa 2.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dijabetes,

Komentari