Datum objave: 31. 01. 2013.

Povećani unos voća i povrća doprinosi osjećaju sreće, smirenosti te povećanoj razini energije u mladih prilikom obavljanja svakodnevnih obaveza.

Istraživanje provedeno na 281 mladih (prosječna dob 20 godina) ukazalo je na povezanost raspoloženja i konzumacije određene vrste namirnica. Rezultati su temeljeni na dnevnicima prehrane koji su vođeni tijekom 21 dan te na temelju upitnika o spolu, godinama, etnicitetu, visini i tjelesnoj masi. Ispitanici s poremećajem u prehrani su isključeni iz istraživanja.

Rezultati objavljeni u časopisu British Journal of Health Psychology ukazali su na povezanost boljeg raspoloženja u ovisnosti o konzumaciji voća i povrća, ali ne i drugih namirnica. Nadalje, optimalna doza za dobro raspoloženje su 7 do 8 porcija voća i povrća dnevno (1 porcija jednaka je pola šalice). Kako bi se postiglo navedeno nutricionisti predlažu da povrće čini barem polovicu svakog obroka, a da se konzumira voće poput jabuke kao užina.

Autori studije upozoravaju da su potrebna daljnja istraživanja.

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: povrće, voće,

Komentari