Vitaminoteka

Datum objave: 25. 10. 2016.

Dugoročna stabilnost krila u prahu tijekom skladištenja pri sobnoj temperaturi potvrđena je dvama istraživanjima, uklanjanjući tako sumnje u održivost krila kao sastojka dodatka prehrani. Rezultati istraživanja pokazali su kako je kril u prahu pri sobnoj temperaturi stabilan tijekom duljih razdoblja uz minimalnu degradaciju.

Prah se dobiva se iz malog račića krila ulovljenog na Antarktici, a bogat je omega-3 masnim kiselinama, proteinima i astaksantinom. Omega-3 masne kiseline u krillu su primarno vezane na fosfolipide. Tako je njihova biodostupnost veća nego kad su vezane na triacilglicerole u ribljem ulju. Međutim, upravo takva struktura sa sobom donosi i podložnost oksidaciji. Prah krila je također bogat prirodnim antioksidansima kao što su vitamin E i astaksantin, koji dodatno doprinose visokoj stabilnosti praha.

U istraživanju NOFIMA stabilnost praha krila na sobnoj temperaturi procijenjena je kroz dvije godine. Rezultati su pokazali kako se koncentracija astaksantina smanjila tijekom vremena, ali nije bilo značajne promjene razine ostalih sastojaka, uključujući EPA (eikozapentaenska kiselina) i DHA (dokozaheksaenska kiselina) masne kiseline.

Drugim je istraživanjem proučena stabilnost praha krila kod skladištenja pri sobnoj temperaturi tijekom godine dana. Došlo je do oksidacije i hidrolize, što se očitovalo povećanjem razine slobodnih masnih kiselina i nekih hlapljivih komponenti te smanjenjem razine antioksidanasa i vitamina E u obliku tokoferola i astaksantina.

Autori su donijeli zaključak kako oksidacija nije bila ozbiljna, a pakiranje praha krila u vakuumu je povećalo njegovu oksidacijsku stabilnost, što je potvrđeno visokim sadržajem astaksantina i tokoferola. Unatoč dokazanoj stabilnosti, preporučuje se izbjegavati dulje izlaganje temperaturama iznad 25⁰C i izravnom sunčevom svjetlu.

Izvor: European Journal of Lipid Science and Technology

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, kril, kril,

Komentari