Prema istraživanju španjolskih znanstvenika, konzumacija kupovnih gotovih pekarskih proizvoda (poput kolača, kroasana, krafni), kao i brze hrane (hamburgeri, hot dog, pizze) povezuje se s depresijom.
Osobe koje često jedu brzu hranu su za čak 51% sklonije depresiji od osoba koje takvu hranu izbjegavaju.
Zamijećena je i povezanost doze i odgovora, odnosno što više i češće takve hrane jedete, veća je vjetojatnost da ćete biti depresivni.
Isto tako, ljubitelji brze i gotove hrane su češće samci, manje tjelesno aktivni, s lošim prehrambenim navikama – jedu manje voća, povrća, ribe, orašastih proizvoda te maslinovog ulja. Češće su i pušači, a češće rade i više od 45 sati tjedno.
Iako su potrebna i daljnja istraživanja, treba dobro kontrolirati unos takve vrste hrane zbog posljedica i na fizičko zdravlje (debljina, kardiovaskularne bolesti) kao i na mentalno.
Izvor: Public Health Nutrition Journal