Vitaminoteka

Datum objave: 10. 11. 2016.

Brza apsorpcija vitamina C i njegovo zadržavanje u tkivima važni su pokazatelji učinkovitosti uzimanja vitamina C u obliku dodatka prehrani i njegove uloge u imunosnom sustavu. Svrha ovog istraživanja bila je procjena biodostupnosti esterskog oblika vitamina C: u plazmi, koja odražava nedavni unos te u leukocitima, koji odražavaju zalihe u tkivima i utjecaj na imunosni sustav.

U istraživanje je bilo uključeno 36 osoba dobi 18 - 60 godina, a slučajnim su odabirom raspoređeni u skupinu koja je primala placebo, askorbinsku kiselinu, ili skupinu koja je primala esterski oblik vitamina C. Razine vitamina C u plazmi i leukocitima izmjerene su na početku te 2, 4, 8 i 24 sata nakon unosa.

Rezultati su pokazali kako su koncentracija i promjena razine vitamina C u plazmi bili viši uzimanjem esterskog oblika na početku te u svim vremenskim točkama mjerenja, u odnosu na placebo. Nisu zabilježene značajne razlike između koncentracije esterskog oblika vitamina C i askorbinske kiseline u plazmi.

Promjena koncentracije u leukocitima je od početka bila povećana primjenom esterskog oblika, dok nisu primijećene značajne promjene u skupinama koje su primale askorbinsku kiselinu ili placebo, u bilo kojem vremenskom razdoblju nakon uzimanja.

Zaključeno je kako je pojedinačna doza esterskog oblika vitamina C dovela do poželjne promjene u koncentraciji vitamina C u leukocitima, u usporedbi s askorbinskom kiselinom i placebom, ukazujući tako na dulje zadržavanje esterskog oblika u leukocitima. Budući da je unutarstanična razina vitamina C iznimno važna za osnovne procese u leukocitima, povećana biodostupnost esterskog oblika vitamina C bi mogla doprinijeti funkciji imunosnog sustava. Ipak, potrebna su daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjela povezanost esterskog oblika vitamina C s prevencijom i liječenjem bolesti.

Izvor: SpringerPlus

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: dodaci prehrani, imunitet, Vitamin C,

Komentari