Antonia Vlašić

Datum objave: 28. 02. 2022.

Kombinacija hidroklorida 5-aminolevulinske kiseline (5-ALA) i natrijevog željezovog citrata (SFC) usporava starenje mišića te bi mogla produžiti životni vijek, pokazalo je novo istraživanje provedeno na vinskim mušicama.

5-ALA je aminokiselina koja sudjeluje u nizu biokemijskih reakcija u kojima nastaje hem, glavni prekursor hemoglobina, molekule koja je odgovorna za prijenos kisika u organizmu. Dosadašnja istraživanja provedena na miševima otkrila su kako uzimanje aminokiselina u obliku dodataka prehrani može poboljšati toleranciju na glukozu i rezistenciju na inzulin kod dijabetesa.

Znanstvenici su novo istraživanje proveli na vinskim mušicama koje su podijelili u tri skupine, a svakoj skupini su davali hranu na bazi kukuruznog brašna s različitim koncentracijama 5-ALA i SFC-a. Prva skupina bila je kontrolna, dok je druga skupina dobivala nisku, a treća skupina visoku koncentraciju 5-ALA i SFC-a. U svakoj skupini nalazilo se po 30 vinskih mušica.

Rezultati su pokazali kako je u kontrolnoj skupini prosječan životni vijek iznosio 57 dana, u drugoj skupini koja je dobivala niske doze 5-ALA i SFA-a iznosio je 60 dana, dok je u trećoj skupini koja je dobivala najviše doze iznosio 65 dana.

Također, autori su proučavali ponašanje i kretanje vinskih mušica te su primijetili kako je kod kontrolne skupine starenjem došlo do smanjene sposobnosti penjanja, dok je kod drugih dviju skupina primijećena poboljšana lokomotorna funkcija, posebice kod skupine koja je dobivala visoku dozu 5-ALA i SFC. Nadalje, uočeno je pogoršanje mišićne strukture kod kontrolne skupine u odnosu na druge dvije skupine, što upućuje na činjenicu kako dodatak 5-ALA i SFC-a ima ulogu u očuvanju mišićnog zdravlja.

Zanimljivo je kako kod skupina koje su primale visoku i nisku dozu 5-ALA i SFC-a nisu uočene značajne razlike u razinama biomarkera oksidativnog stresa, koji su u tim dvjema skupinama bili smanjeni u odnosu na kontrolnu skupinu.

Autori studije smatraju kako je potrebno provesti daljnja istraživanja kako bi se mogao utvrditi terapijski učinak 5-ALA na propadanje mišićne mase kod starije populacije.

Izvor: Nutrition Insight

Pošalji prijatelju na email
Ključne riječi: 5-ALA, gubitak mišićne mase, mišići, SFC,

Komentari